Båttrafik i Kvikkjokk kvikkjokk - English  - Deutsch
Hem Padjelantaleden Nordkalottleden Kungsleden Deltaturer Kvikkjokk Vinter Karta
linje

Gamájåhkå

Gamájåhkå är en tre km lång fors som rinner från två deltaland norr om Kvikkjokk ned till byn där den sedan möter Tarraälven. Tillsammans bildar Gamájåhkå och Tarraälven Kvikkjokks deltaland.
 
Under sommardagarna är vattnet grågrönt av glaciärslam från glaciärerna i Pårtemassivet. Vattennivån kan variera tre meter mellan låg- och högvatten. Det går en stig en bit upp längs forsen som det på vissa ställen ligger vindfällen över. För en vandring upp till deltalanden ovanför Gamájåhkå är det bättre att följa materialvägen som går parallellt med forsen norrut.
 
Vägen är lättvandrad och går delvis över ett kalhygge och delvis i Kamajokk naturreservat. Reservatet, som ligger på båda sidorna av forsen består i denna östra del av gammal tallskog och blockterräng. Vandraren har utsikt mot Pårtemassivet i Sarek och Vallespiken i Tarrekaisemassivet. Efter fyra km korsas Njáhkájåhkå och efter ytterligare en km norrut ligger Änoks deltatland.

kvikkjokk
kvikkjokk
Gamájåhkå
Gamájåhkå vid Kvikkjokk  Gamájåhkå och strömstaren
linje
Björn Sarstad +46 (0)70 205 31 93  Helena Adolfsson +46 (0)73 800 62 32 kvikkjokk info@battrafikikvikkjokk.se  Adress: Byavägen 5, 962 02 Kvikkjokk
kvikkjokk