Båttrafik i Kvikkjokk - English - Deutsch
Hem Padjelantaleden Nordkalottleden Kungsleden Deltaturer Kvikkjokk Vinter Karta
linje

Prinskullen

Prinskullen ligger på fjällryggen Vallevárre. I början av turen mot toppen passerar vandraren över ett fornlämningsområde med husgrunder från de första byggnaderna i Kvikkjokk. Stigen som är lättvandrad anlades av gruvarbetare i mitten av 1600-talet för färd till silvergruvorna i Padjelanta och Sarek.

Längs stigen upp mot Prinskullen ligger nedblåst skog sedan en orkan drog fram över Kvikkjokksområdet vintern 2001. Skogen gränsar till natureservatet Kamajokk. Reservatet omfattar gammal skog med större partier av stormfällda träd och myrområden.

Väl uppe på Prinskullen har vandraren hela den sammanhängande fjällkedjan framför sig. Utsikten härifrån är storslagen över Pårtefjällen i Sarek, Tarrekaisemassivet och Kvikkjokksdeltat. Fortsätter vandringen vidare längs Vallevárre kommer besökaren till Vallevágge och Vallevárre är en populär väg för fjällvandrare in till Sarek och Padjelanta.

År 1732 gick Carl von Linné gick över Prinskullen på sin väg till fjällen. Han skriver om sitt första möte med fjällvärlden:

När jag kom uppå dett viste jag eij om jag var uti Asien äller Africa, ty både jordmånen situationen och alla örter voro mig obekanta. Jag var nu komen på fiellen.

Prinskullen ligger 749 m ö h. vilket innebär en stigning med 450 meter från Kvikkjokk. Vandringen upp till Prinskullen och tillbaka är 7 km och tar ca 3 timmar.

Det går bra att få överfart med de reguljära turerna till Padjelantaleden och Kungsleden. Det går också bra att få båttransport vid en annan tidpunkt. Kontakta oss gärna för mer information.

Det finns ingen bro över Gamájåhkå.

kvikkjokk
kvikkjokk
Prinskullen
Prinskullen Nammásj
kvikkjokk
linje
Björn Sarstad +46 (0)70 205 31 93  Helena Adolfsson +46 (0)73 800 62 32 kvikkjokk info@battrafikikvikkjokk.se  Adress: Byavägen 5, 962 02 Kvikkjokk
kvikkjokk
kvikkjokk